Zašto su tajlandski restorani rasprostranjeni širom sveta?

M.D.
Aug 31 2022

Da li ste se ikada zapitali zašto širom sveta postoji ogroman broj tajlandskih restorana?

Prema Vice-u, samo u SAD-u je tokom 2018. godine bilo registrovano preko 5.000 tajlandskih restorana. S druge strane, podaci iz istraživačkog centra Pew za 2019. godinu pokazuju da je u zemlji bilo manje od 350.000 Tajlanđana, što je otprilike jedan restoran na svakih 70 Tajlanđana.

Međutim, malo ko zna da iza njihove ekspanzije stoji ni manje ni više nego - tajlandska vlada.

Naime, prema pisanju The Wall Street Journal-a, Tajland je 1990. godine počeo da obučava kuvare i šalje ih u različite delove sveta. Tokom 2001. njihova vlada je osnovala “Global Thai Restaurant Company” čiji je cilj bio otvaranje više od 3.000 tajlandskih restorana na različitim lokacijama širom sveta.

Ovim potezom tamošnje vlasti su htele povećaju izvoz ali i da podstaknu ljude da posete ovu zemlju, nakon što se upoznaju sa njenom kuhinjom.

Kako bi pomogla investitorima da otvore nove restorane, tajlandska vlada je kreirala tri plana: „Elephant Jump” za brzu hranu, „Cool Basil” za restorane srednjeg cenovnog ranga i „Golden Leaf” za skuplje restorane.

Osim toga, sklopljeni su i brojni sporazumi sa različitim zemljama. Pa tako, Novi Zeland na primer, ima posebnu vizu za tajlandske kuvare koja im omogućava da rade u zemlji do četiri godine.

Ministarstvo javnog zdravlja Tajlanda je 2002. godine objavilo i “Priručnik za tajlandske kuvare koji odlaze u inostranstvo”, kako bi pomogli budućim vlasnicima da vode uspešne restorane van svoje zemlje.

Ovaj plan je očigledno uspešno realizovan.

Podaci Vice-a govore da je do 2018. godine u svetu otvoreno preko 15.000 tajlandskih restorana, u odnosu na 5.500 koliko ih je bilo početkom 2000-ih.

Trenutni plan Vlade jeste osvajanje novih tržišta sa posebnim fokusom na Bliski Istok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik